ŞANVAK Şanlıurfa Şube Başkanı Karahan, Şanlıurfa’nın daha güçlü, daha çağdaş ve daha modern bir kimliğe kavuşması için ikinci üniversiteye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Şanlıurfa Vakfı (ŞANVAK) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Emin Karahan, Şanlıurfa’ya ikinci bir üniversite kurulması için STK’lara çağrıda bulundu. Karahan, STK başkanlarına gönderdiği yazıda, nitelikli bir neslin yetişmesinin ancak eğitim-öğretimdeki kalite artışı ile mümkün olduğunu ve bu sürecin son halkasının ise üniversitelerle tamamlanacağını söyledi. Yazısına, STK’ların önemine değinerek başlayan Mehmet Emin Karahan, şöyle devam etti: “Şimdilik 13500 yıllık bilinen geçmişi olan şehrimizi geliştirme-güzelleştirme ve bugün hak ettiği yere taşıma/ulaştırma duygusu ve amacı bizleri 27 yıl önce bir araya getirdi ve bu anlayış Şanlıurfa Vakfı’nın (ŞANVAK) oluşmasını sağladı.
STK’LARIN ŞEHİRLERİN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Günümüzde yaygınlaşan, sık sık gündem belirleyen STK’ların (sivil toplum kuruluşlarının) şehrimizin gelişimindeki rolü elbette ki çok büyüktür. Hepimiz demokratik toplumlarda, toplumun tüm ihtiyaçlarının belediyeler ya da devlet tarafından karşılanmasının mümkün olmadığının bilincindeyiz. Bu nedenle aynı gaye uğrunda bir araya gelen insanların; dernek, vakıf ve sendikalar gibi Sivil Toplum Kuruluşu (STK) tüzel kişiliklerinin; toplumun birlik, beraberlik ve yardımlaşmasında önemli rolünün olduğu hepimizce bilinen bir gerçektir. Sizlerin de yaptığı gibi Şanlıurfa Vakfı olarak bizler de 27 yıldan bu yana yapılan çalışmalara değer katma ve şehrimizin sahip olduğu değerleri; bilim-kültür ve sanat ışığında daha ileriye taşımak için dünden-bugüne elbette ki birçok çalışmalarımız oldu. Bir şehrin şanlı bir şehir olması elbette ki orada yaşayan insanların niteliğine bağlıdır. Bizler de çocuklarımıza modern bir kent bırakmak istiyorsak daha çok çalışmamız gerekecektir.”
ŞEHRİMİZİN GÖNÜLLÜ TURİZM ELÇİSİ OLURLAR
Üniversitelerin bulundukları şehre maddi-manevi pek çok katkı sağladıklarını, AR-GE ve uygulamalı çalışmaları ile alt yapı ve üst yapıda gelişimler oluşturduklarını, sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetleriyle kuruldukları bölgeye muazzam katkıda bulunduklarını hatırlatan ŞANVAK Şanlıurfa Şube Başkanı Karahan, şu ifadeleri kullandı: “Gerek çalışanları gerekse öğrenciler harcamalarıyla ekonomik canlılık katarlar. Ayrıca öğrencilerin ailelerinin şehri ziyaret etmeleri nedeniyle turizmi de canlandırırlar. Böylece öğrenci ve aileleri şehrimizin gönüllü turizm elçisi de olurlar. Üniversite akademisyenleri, çalışanları, hizmet alımı personeli, teknoloji merkezleri, üniversite hastanesi çalışanları ve öğrencisi ile ciddi bir nüfusu bünyesinde barındırırlar. Buna üniversiteye ve öğrencilere destek veren yurt, kafe, kırtasiye vb. destek hizmet birimleri personelini, esnaflarımızı da eklersek büyük bir kitlenin, üniversite faaliyetlerinin içinde ve üniversiteden ekonomik kazanç sağladığını görürüz.
YÜKLÜ MİKTARLARDA KATKIDA BULUNURLAR
Bu bağlamda üniversiteler bulundukları şehirlere çok yüklü miktarlarda katkıda bulunurlar. Meslek örgütlerimizin, sivil toplum yapılarımızın bu katkıyı arttırmak ve kentle üniversitenin ilişkisini yoğunlaştırmak için yapması gereken çok iş var. Bunun ilk ve en somut adımı ise şehrimizde ikinci bir üniversite oluşturmanın temelini atmak olacaktır. Bu gün en yakın komşu ilimiz olan Gaziantep’te bir devlet üniversitesinden başka ÜÇ ÖZEL ÜNİVERSİTE bulunmaktadır. Şanlıurfa’mızda sadece bir devlet üniversitenin olması bizi ve yarenlerimizi üzmektedir. Bu nedenle şanlı şehrimizi ekonomik açıdan daha güçlü; daha çağdaş ve modern bir kimliğe kavuşturmak için sizlerle birlikte şehir ve ülke yönetimimizi harekete geçirmeyi kendimizde bir borç olarak görüyoruz.
ÖĞRENCİ SAYISI BAKIMINDAN TÜRKİYE İKİNCİSİYİZ
Ülkemizde, şehrimiz 19.242 km2’lik yüzölçümü ile 7. Nüfus bakımından ise 8.büyük ildir. Öğrenci sayısı bakımından İstanbul’dan sonra 1. sırada bulunmaktadır. Ayrıca yurtiçindeki, Türki Cumhuriyetlerindeki ve Avrupa’daki özel üniversitelere gidenlerin dışında da Kuzey Kıbrıs’taki özel üniversite öğrencilerinin %30’nu Şanlıurfalı öğrenciler oluşturmaktadır. Bunların dışında da muhafazakâr aile yapıları nedeniyle kız çocuklarını il dışındaki bir okula göndermeyenleri de göz önünde bulundurduğumuzda mevcut tablo daha net görülecektir. Şehrimizdeki siz değerli STK’larımızın bu konudaki ihtiyacı belirten bize göndereceği görüş yazısı desteği ile şehrimize 2. bir üniversitenin temellerini atma oluşumundaki çalışmalarımıza ciddi katkı STK’larımızın değerli yöneticileri, sizlerin de bizimle aynı anlayışta olduğunuza, bizden farklı düşünmediğinize kanaat getirerek; sizlerle; şehrimiz ve insanlık için; nice güzel günlerde; büyük–küçük demeden her gayret ve çabamızla bir arada olmak dileğiyle sizleri saygıyla selamlıyor, iyi çalışmalar diliyoruz.”