3 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği 2 büyük depremin ardından kameraların karşısına geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Deprem, 13.5 milyon vatandaşımızı doğrudan etkiledi” diye konuştu. Osmaniye-Gaziantep kara yolu konusunda da uyarılarda bulunan Bakan Kurum, “Vatandaşlarımızdan, zorunda kalmadıkları sürece bu yola çıkmamalarını ve zorunluluk halinde yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz” diye konuştu.
Bakan Kurum’un açıklamaları şöyle; “Birçok ilimiz doğrudan deprem hasarı yaşamış durumdadır. Tabi hep söylüyoruz ülkemizin yüzde 70’den fazlası deprem bölgelerinde yaşıyor. Bu yaşadığımız deprem Erzincan depreminden sonra ülkemizin son 1 asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir. 10 ilimizi doğrudan etkilemiş, illerimizin birbirine yakın olması, yollardaki sıkışıklık… Yaşadığımız süreç son 1 asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Tüm ekiplerimiz, illerimizdeki bakanlarımız, valilerimizin koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz. Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı.
Deprem bölgesinde süreci 24 saat esasıyla takip ediyoruz. Gaziantep özelinde baktığımızda 581 yıkık binamız var, can kaybımız 468’e ulaştı. 3 bin 570 yaralı vatandaşımız var, enkazlardan onları kurtardık. İlk andan itibaren emin olun yüzlerce ambulansımız bilfiil gerek sahra çadırlarında gerek hastanelerimizde vatandaşımıza her türlü tedavi imkanını sunma gayretiyle çalışıyorlar. Ocaklarımıza ateş düştü, bu acı tarif edilemez. Bu süreci, ikinci 24 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli. Arama-kurtarma ekiplerimiz koordinasyonunda tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiyemize baş sağlığı diliyorum. Antep özelinde baktığımızda, deprem Merkez, Şehitkamil, Islahiye ilçelerinde etkili oldu.
Tabi buradaki depremin özelinde baktığımızda otoyolda meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşımımız D-400 kara yolundan kontrollü şekilde sağladık. Bu yoldan hem bölgeye acil yardımın ulaştırılması, hem de Islahiye ve Nurdağ’ındaki vatandaşlarımızın tahliye sürecini gerçekleştirmiş olduk. Dünden itibaren tedbirli şekilde takip ediyoruz. Çağrımız, mümkün olduğunca vatandaşımız D-400 kara yolunda trafiğe çıkmaması, zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz.
Bu yolun açılmasıyla birlikte tüm bölgede hem Maraş hem Kilis hem Urfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. Biz yolu otobandan vermeye başlayacağız. Vatandaşlarımız kontrollü şekilde yolu kullanabilirler. Bu sayede de bu bölgedeki tüm afet çalışmalarını da hızlandırmış olacağız. Merkezde ve ilçelerimize su verilemiyordu. Yoğun çalışmalar sayesinde inşallah bugün itibariyle Gaziantep, Islahiye, Nurdağı ilçelerimize kısmi su verme işlemleri başlayacak. Tankerlerimiz, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek su verme süreçlerini yönetiyorlar.
Islahiye Devlet Hastanemiz hizmetine devam ediyor. Durumu ağır olan vatandaşlarımızın hastanelere sevkini sağlıyoruz. Sahra çadırlarımız kuruldu, bu çadırlarda da acil yardım hizmeti veriliyor. Dün yine büyük problemdi, iletişimle ilgili problemler vardı. Nurdağı ve Islahiye’de iletişimle ilgili problemler yaşıyorduk. Kısmi görüşme sağlanabiliyor, uydu telefonlarıyla ekiplerimiz yönlendiriliyor. 2 saat içinde de buradaki iletişim sorununu ve internet erişimini sağlamış olacağız. Bölgemizde şu an vatandaşlarımıza 13 bin 500 battaniye ve 4 bin çadırımız ulaştırıldı. Çadır kurulumları başladı. Bölgeye şu an için 10 bin çadırımızın sevkiyatı sürmekte. Gelmesiyle birlikte kurulumu sağlanıyor. 1000 konteyner sevkiyatı başladı.”